Vysoké hladiny krevního cukru vedou k řadě vážných zdravotních problémů, jako například poškození zraku, nervů, ledvin a mnoha dalších důležitých orgánů. Proto je třeba dbát na správné hodnoty a jaké hodnoty to jsou?
Normální hladina cukru v krvi u zdravého člověka
Aktuálně se za normu u zdravého člověka považuje hodnota 3,9 mmol/l–5,9 mmol/l. Pokud vám lékař opakovaně naměří vyšší čísla, může jít o první signál počínající cukrovky.
Denní doba | Normální hodnota |
Před snídaní | 3,9 mmol/l–5,9 mmol/l |
Před obědem | 3,9 mmol/l–6,1 mmol/l |
Hodinu po jídle | Do 8,9 mmol/l |
2 hodiny po jídle | Do 6,7 mmol/l |
Mezi 2. a 4. hodinou ranní | Nad 3,9 mmol/l |
Nebojte se poradit se svým lékařem, určitě Vám rád provede měření krevního cukru. Není to nic bolestivého, jedno malé píchnutí do prstu a výsledek je znám ihned.
O glukometrech se podrobněji rozepíšeme zase příště, nyní se však vraťme ke snižování vysoké hladiny krevního cukru. Nejúčinějším prostředkům k docílení optimální hladiny krevního cukru je pravidelný pohyb, pravidelné menší porce jídla s nízkým glykemickým indexem, ale můžete také vyzkoušet některé komerční produkty pro snížení cukru v krvi (níže v nabídce).
A které potraviny jsou vhodné?
Potraviny s nízkým glykemickým indexem zvedají hladiny krevního cukru velmi pomalu, a nehrozí tak prudký nárůst glykémie (množství glukózy v krvi). Proto jsou vhodné pro diabetiky. Patří mezi ně například:
- zelenina (syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, všechny druhy hlávkových salátů,avokádo, brokolice, pórek, zelí)
- ovoce (citróny, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny)
- hořká čokoláda
- čerstvé sýry typu žervé
- ořechy, semínka, luštěniny – naklíčená čočka, sója
- houby a olivy
Méně vhodné při cukrovce
Produkty se středním glykemickým indexem způsobují nárůst hladiny krevního cukru středně rychle. Jsou to například:
- vařená červená řepa
- vařené brambory
- kukuřice
- žitná mouka
- tmavý chléb se semeny
- celozrnné výrobky
- ovesné vločky
- rýže natural
- pohanka
- luštěniny
- ovoce (ananas, papája, mango, banány, hroznové víno)
Nevhodné při cukrovce
Vysoký glykemický index mají následující složky stravy a pro diabetiky jsou proto krajně nevhodné:
- sladkosti (sušenky, bonbony, mléčná čokoláda)
- vodní a cukrový meloun
- řepný cukr
- pivo, tvrdý alkohol
- instantní potravinové výrobky
- vařená mrkev
- bramborová kaše
- bílá pšeničná mouka
- dušená nebo vařená kukuřice
Autor: ceny-zbozi.cz