Tvaroh je často znám jako oblíbená potravina kulturistů, kterým pomáhá budovat svaly. Tvaroh je kvalitní zdroj bílkovin s nízkým obsahem sacharidů (přesto že se jedná o mléčný výrobek s obsahem mléčného cukru) a vysokým obsahem vitamínů a minerálů – především vápníku. Proč je tvaroh tolik oblíbenou potravinou ve světě fitness? Odpověď se dozvíte v tomto článku.
Tvaroh a fitness
Nejdříve se podíváme na to, jak takový tvaroh vzniká. Jedná se o nezrající sýr, který získáme kyselým srážením kravského mléka. Tvaroh se může vyrobit také z kozího mléka, který nese jinou chuť než tvaroh z kravského mléka.
Jedním z hlavních benefitů je obsah koncentrovaných bílkovin ve vysokém množství – ve 100 gramech nízkotučného tvarohu najdeme okolo 12 gramů bílkovin. Obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, známý je především díky vysokému obsahu vápníku – okolo 250 mg na 100 g tvarohu. Mezi minerální látky patří především fosfor, měď, draslík, zinek a hořčík. Z řady vitamínů to je konkrétně vitamín A, B a E. Tvaroh je také lehce vstřebatelný, má ale velkou sytící schopnost.
A jak si připravit domácí tvaroh?
Recept na přípravu domácího tvarohu je snadný a rychlý. Na přípravu potřebujete pouze domácí nepasterizované kravské mléko. Mléko nalijete do hrnce nebo velké mísy a necháte při pokojové teplotě stát dva až tři dny, než vznikne hustější hmota. Poté přelijete mléko do hrnce na plotnu a přihříváte na teplotu 60 stupňů bez míchání. Po okrajích se Vám začne vytvářet tekutina bílé barvy, pěnu na povrchu a hmota se začne srážet, až se tak stane, přelijte hmotu přes sítko do jiné nádoby. Tvaroh nechte chvíli ustát a jezte vždy pouze čerstvý.
Autor: ceny-zbozi.cz