Spojovací materiál – Pomocník který je všude kolem nás

Šrouby, matice, podložky, vruty, různé kolíky, závitové tyče, kotvy a spoustu dalšího spojovacího materiálu, který v běžném životě vůbec nevnímáme, nebo ho pokládáme za naprostou samozřejmost. Zkuste se rozhlédnout po svém bytě, všude kam padne Váš zrak zřejmě najdete nějaký tip spojovacího materiálu, ať už drží Vaši postel, nebo brání klice ve dveří aby upadla na zem, je všude kolem nás. Inženýři mi dají asi za pravdu, bez spojovacího materiálu se prostě neobejdeme.

DIN 934 -10- Zn Tedy matice přesná, pevnost 10, zinkovaná.

Jak vlastně rozlišujeme spojovací materiál?

Především dle norem – Dříve u nás používanou národní normu ČSN dnes nahradila především německá národní norma DIN. Dále se používá norma ISO, která je mezinárodní a také norma EN, tedy evropská norma. Ostatní normy se ve spojovacím materiálu používají pouze okrajově a proto je v článku neuvádím.

Tedy například matice šestihranná/přesná je DIN 934.

Šroub šestihranný, s celým závitem DIN933.

Podle materiálu a jeho pevnosti – Nejpoužívanější materiál pro výrobu šroubů je ocel a nerezavějící ocel, v různé jakosti a v různých pevnostech. Ocelový spojovací materiál je nejčastěji v provedení pevnosti 4.6 / 5.6 (měkké, dnes prakticky nevyužívané), 8.8 (dnes nejvíce využívané) a vysoce pevnostní 10.9 a 12.9. U těchto pevností je třeba počítat s vyšší pevností v tahu, ale zároveň jsou křehčí. pokud Vás napadne (třeba v rámci úspor) spojovací materiál v pevnosti 10.9 a 12.9 nechat pozinkovat, tak je to možné, ale vždy ihned po nazinkování je potřeba provést tzv. odvodíkování, jinak šroub nemá požadovanou pevnost a hrozí vážné škody na majetku i zdraví. U nerezového spojovacího materiálu jsou nejpoužívanější jakosti A2 a A4. Jakost A2 je dostačující pro běžné venkovní prostředí, ale není vhodná do agresivnějšího prostředí, třeba do plaveckého bazénu, nebo kde působí slaná voda. Jakost A4 je odolná i proti kyselému prostření a slané vodě. Používá se také v potravinářském průmyslu.

Tedy např. matice šestihranná/přesná, v pevnosti 8.8 je DIN 934 – 8 , nebo matice šestihranná/přesná, nerez A2 je DIN 934 – A2.

Šroub se šestihrannou hlavou a celým závitem, M12 x 30 v provedení nerez A4. DIN 933-A4 – M12x30

Podle povrchové úpravy – Spojovací materiál se prodává bez povrchové úpravy (Fe) vetšinou je naolejován, nebo černěn (slabá vrstva plastu která chrání proti korozi při přepravě) , ale nejčastěji v provedení galvanický Zn/Zb (zinek/zinek bílí: správně zinek modrý) který spojovací materiál částečně chrání proti korozi. Galvanický zinek žlutý (Žz). Dále galvanicky niklovaný spojovací materiál (Ni), který ještě více chrání spojovací materiál proti korozi a také se používá všude tam, kde je žádoucí vysoký lesk spojovacího materiálu. Pro hrubou stavbu (např. mosty) se často používá povrchová úprava Žárovým zinkováním (Žz/Žár.). Pokud uvažujete nad tím, že koupíte v rámci úspor bežný spojovací materiál a necháte si jej žárově pozinkovat, tak to lze provést, ale je třeba počítat s tím, že žárový zinek vytvoří hrubý povlak a šroub šroub M12 se již do matice M12 nevejde, musíte tedy zvolit větší matice. Pokud si chcete ušetřit spoustu nepříjemností, tak doporučuji nešetřit a zakoupit již žárově zinkovaný spojovací materiál.

Tedy např. šroub se šestihrannou hlavou a částečným metrickým závitem M20 a délce 100mm, s povrchovou úpravou Žárový zinek. DIN931-M20x100-Žz.

Žárově zinkovaný šroub.

Podle průměru – Dalo by se také říct podle průměru a tipu závitu, jenže třeba kolíky, podložky, kroužky a další spojovací materiál žádný závit nemají. Pokud má šroub označení DIN933-8- M12x10-Zb = Šroub se šestihrannou hlavou a celým metrickým závitem M12(průměr se měří na závitu), pevnosti 8.8, délky 10mm(délka se měří pod hlavou), povrchová úprava Zinek bílí. Průměr podložek i matic se měří uvnitř.

Podložka plochá DIN125

Podle druhu závitu – U nás nejvíce prodávaný spojovací materiál je především s metrickým závitem, značí se písmenem M, který může bát také jemný. Okrajově se využívají trubkové zavity, trapézové závity a například závity UNF, UNC, BSW, BSF, jedná se o palcové závity, které se používají především při renovaci veteránů a pro zámořské výrobky.

Standardní a jemné stoupáné závitu.

Téma Spojovací materiál může být natolik odborné (různé druhy hlav šroubů, pevnosti v tahu, tlaku, střihu, podrobné jakosti oceli, správné utahování a.t.d. a.t.d.), že by článek zabral stovky stran.

Běžný kutil by měl hlavně vědět, že i v případě spojovacího materiálu platí „dvakrát měř a jednou řež“. Pro běžné použití používat pevnost 8.8 a nejlépe galvanicky zinkovaný spojovací materiál.

Autor: ceny-zbozi.cz

Závitová tyč TOOLCRAFT 134758 N/A, M5, galvanizováno zinkem, 1000 mm, ocel, 1...
32
ZOBRAZIT
CjProducts Conrad.cz
Závitová tyč TOOLCRAFT 134840 N/A, M8, galvanizováno zinkem, 1000 mm, ocel, 1...
91
ZOBRAZIT
CjProducts Conrad.cz
Závitová tyč TOOLCRAFT 134756 N/A, M3.5, galvanizováno zinkem, 1000 mm, ocel, 1...
101
ZOBRAZIT
CjProducts Conrad.cz
Závitová tyč TOOLCRAFT 134754 N/A, M3, galvanizováno zinkem, 1000 mm, ocel, 1...
ZOBRAZIT
CjProducts Conrad.cz
Závitová tyč TOOLCRAFT 134753 N/A, M2.5, galvanizováno zinkem, 1000 mm, ocel, 1...
ZOBRAZIT
CjProducts Conrad.cz
Naposledy aktualizováno:22. 4. 2024 23:13
Ceny-Zbozi.cz
BUDEME RÁDI ZA VÁŠ NÁZOR

Napsat komentář

Ceny-Zbozi.cz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Porovnání
0