
Věděli jste, že přidání olivového oleje do stravy vede ke zlepšení kardiovaskulárních výsledků? Rostlinné oleje totiž představují zdravější formu tuku než tuky živočišného původu. Olivový olej je hlavní složkou středomořské stravy, jednou z nejzdravějších stravovacích návyků.

Živočišné tuky, jako je margarín, máslo, mléčné tuky a majonéza, jsou pro naše zdraví méně prospěšné než olivový olej, pokud jde zejména o podporu zdraví srdce.
Výzkumy přináší nové světlo o tom, jak jedna z hlavních složek stravy, olivový olej, pomáhá zlepšit zdraví srdce. Jejich analýza dlouhodobých dat z roku 1990 ukazuje, že konzumace více než 1/2 lžíce olivového oleje denně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob o 15 % a riziko koronárních srdečních chorob o 21 %.
Olivový olej je jednoduchý způsob, jak nahradit nezdravé, nasycené a trans mastné kyseliny živočišných tuků zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět a zlepšují cholesterol. Byl také spojen se zlepšenou funkcí cév, zdravím srdce a celkově s přežitím. Ukazuje se také, že extra panenské odrůdy olivového oleje mají vyšší množství polyfenolů, které jsou spojeny s lepšími lipidovými profily a méně záněty.

Rostlinné oleje mohou být také alternativou
Nová studie ukazuje, že olivový olej není jediný olej, který obsahuje tyto výhody. Vědci vidí toto pozitivní spojení i s jinými rostlinnými oleji, jako je kukuřičný nebo světlicový olej, ačkoliv je třeba dalšího výzkumu k potvrzení jejich účinků na zdravotní výsledky.
Jaký by měl být správný přístup ke zlepšení zdraví srdce?
Nahrazení živočišných tuků zdravějšími alternativami, jako je olivový nebo rostlinný olej, je silným krokem ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Pro podporu zdraví srdce musíte do svého životního stylu zařadit také fyzickou aktivitu, vyváženou stravu a, v ideálním případě, návštěvy u lékaře, abyste zůstali na správné cestě. On totiž olivový olej sám o sobě není zázračný lék.
Každý, kdo chce změnit svůj jídelníček, aby podporoval lepší zdraví srdce, může začít přijetím středomořské stravy. Tato strava se zaměřuje především na nerafinovaná, rostlinná jídla, ryby, a samozřejmě na spoustu olivového oleje.